Victoria Avenue House

Dalkeith, WA, Australia
2008

This house was to be a sustainable, 3 story, luxury home setback on the bank of the Swan River in Dalkeith. Sophisticated technology set this home apart as one of the earliest adoptions of the “smart home” lifestyle.

The site was the subject of protracted public debate due to the massive retaining walls built to level the site, and culminating in a subdivision for 2 sites incorporating an access provision to the foreshore, which involved structural modifications and design to satisfy high levels of privacy to adjacent sites.

This house design incorporates pre-existing design allowances for setbacks and privacy contingencies and develops a profile facing the street, which dramatically reduces the massing originally approved by the SAT without reducing the space.

Sustainability is a key issue with all aspects of the environmental detailing including a ventilation system which uses north to south zone transfer, sun shading and weather station driven blind controls to produce significant energy savings and environmental comfort.